Nu het conflict tussen Indonesische troepen en Papoease onafhankelijkheidsstrijders toeneemt hebben kerkleiders opgeroepen tot het staakt-het-vuren in Papoea. Het laatste geweld in het district Intan Jaya heeft ertoe geleid dat duizenden mensen inclusief kinderen hun dorpen zijn ontvlucht.

Onder de slachtoffers meldt AFP dat een tweejarige jongen werd gedood in een vuurgevecht, terwijl een zesjarige in het ziekenhuis werd opgenomen voor schotwonden. In het nabijgelegen regentschap Mimika zegt pater Dominikus Hodo van het katholieke bisdom in Timika dat ongeveer 2.000 Papoea’s hun toevlucht hebben gezocht in kerkgebouwen. Hij hield een persconferentie met andere kerkleiders om beide partijen op te roepen onmiddellijk een staakt-het-vuren te houden en vredesbesprekingen te beginnen.

Dialoog

De priesters dringen er bij beide partijen op aan om een ​​dialoog aan te gaan om een ​​einde te maken aan het geweld, zodat de mensen naar hun huizen kunnen terugkeren. Er worden nog steeds conflicten gemeld in Sugapa, vertelde pater Dominikus Dulione Hodo op 1 november aan UCA News.

Pater Saul Wanimbo, voorzitter van Timika Diocese’s Justice and Peace Commission, heeft gezegd dat onschuldige mensen lijden als gevolg van het conflict. En dat het leger niet helpt door soldaten onder burgers te stationeren. Zij zullen ongetwijfeld in het kruisvuur terechtkomen in het geval van een aanval, aldus pater Wanimbo.

Foto: Kerkleiders in West Papua houden een persconferentie over het aanhoudende conflict in het district Intan Jaya, waar duizenden naar opvangcentra’s zijn vluchtten.
Foto: SEVIANTO PAKIDING / AFP
Bronnen: RNZ New Zealand, UCA News

Reacties