Een vulkaanuitbarsting in Tonga (Stille Oceaan) heeft overstromingen in de hoofdstad Nuku’alofa en tsunamigolven veroorzaakt in de Pacific die zelfs de kustlijnen hebben getroffen tot aan Japan, Nieuw-Zeeland en Peru. De eruptie was overal op aarde meetbaar door het luchtdruk verschil.

Een tsunamiwaarschuwing werd afgegeven in verschillende eilanden in de Pacific en gebieden in Zuid-Amerika. De autoriteiten riepen bewoners op naar hoger gebied te vluchten. Kinderen zullen de komende weken veel last hebben van de luchtkwaliteit, zegt Save the Children. Inwoners krijgen het advies om binnen te blijven, mondkapjes te dragen en alleen water uit flessen te drinken.

De enorme uitbarsting die tot in Alaska te horen was heeft de internationale communicatie met het eiland ernstig belemmerd. Een foto gemaakt door een Japanse weersatelliet toont golvende rook en as van de uitbarsting. Die was zo groot dat satellieten ook de resulterende atmosferische schokgolf konden opvangen. Australië en Nieuw-Zeeland hebben maandag verkenningsvluchten gestuurd om de schade in Tonga te beoordelen. Volgens de eerste berichten zijn er geen massale slachtoffers gevallen door de uitbarsting, maar de schade zal naar verwachting groot zijn.

De uitbarsting veroorzaakte grote golven en gevaarlijke omstandigheden tot aan de kust van de Amerikaanse staat Californië en het Zuid Amerikaanse Chili. Tonga ligt in Polynesië, samen met Melanesië en Micronesië vormen de eilandengroepen samen Oceanië.

Meerdere overstromingen en aardverschuivingen in de Stille Oceaan ofwel Grote Oceaan

In een maand tijd hebben overstromingen Jayapura in West-Papua getroffen. En de eilanden en atollen in de westelijke equatoriale Stille Oceaan, met wijdverbreide schade aan gebouwen en gewassen in de Federale Staten van Micronesië, de Marshalleilanden, Papoea-Nieuw-Guinea en de Salomonseilanden.

Buitenlandse media schrijven; Aan de ene kant zijn zeer hoge getijden normaal in deze tijd van het jaar in de westelijke Stille Oceaan. Maar waarom is de schade deze keer zo groot? De belangrijkste reden is dat deze landen en gebieden een overstromingstrifecta ondergaan: een combinatie van springtij, klimaatverandering en La Niña.

Reacties