Toen vorige week een explosie aan beschaafd protest door de Nederlandse steden trok. Moest voormalig hoofdredacteur André Vis van Tubantia aan de Molukkers denken. “Kennis, kennis en nog eens kennis is nodig om racisme te bestrijden”, zo stelt hij in de Twentsche courant en dagblad.

Sinds de dood van George Floyd, een Afro-Amerikaan die om het leven is gekomen door politiegeweld, kwam er een golf aan protesten tegen racisme, ook buiten de Verenigde Staten. Zoals in Nederland, waar ook Molukkers op afkwamen en de RMS-vlag zo af en toe in beeld kwam op sociale media en de Nederlandse televisie.

Melanesia, The Black Islands

Want de Molukkers, Papoea’s en Timorezen zijn Melanesiërs. Door de eeuwen heen zijn er gemengde huwelijken ontstaan met andere rassen. De Melanesiërs, een etnische groep van volkeren in Melanesië, betekent letterlijk zwarte eilanden (Grieks: melas = zwart, nesos = eiland), genoemd naar de donkere huidskleur van de inheemse bevolking op Maluku, Papua en Timor Lorosa’e. Zwarte eilanden in het oud-Grieks, dus genoemd naar de huidskleur van de inheemse bevolking.

“Op school werd nauwelijks aandacht besteed aan ons Indië-verleden, inclusief de rol van de Molukkers in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger. Toen bezetten Molukse jongeren in 1970 de Indonesische ambassadeurswoning in Wassenaar. De treinkapingen volgden. Daarop ging je als puber lezen, je verdiepen in de problematiek en merkte je op welk een beschamende wijze deze landgenoten in de steek zijn gelaten”, zo schrijft hij.

Lees verder in Tubantia.

Bron: Wiki

Reacties