Opperrabbijn Binyomin Jacobs schrijft op verzoek van het Joods Cultureel Kwartier over maatschappelijke en religieuze zaken. Het NIW en CIP publiceren deze stukken dagelijks. Jacobs heeft o.a. hechte contacten met Nationaal Monument Kamp Vught en herinneringscentrum voormalig Kamp Westerbork. De opperrabbijn van het Interprovinciaal Opperrabbinaat, voorzitter van het Rabbinaal College voor Nederland heeft het deze week ook over ons Molukkers.

Het NIW is opgericht op 4 augustus 1865 en is het oudste nieuws- en opinieblad in Nederland. Het beoogt informatie te verschaffen aan en over Joden in Nederland. Een opperrabbijn, zoals Jacobs, is een rabbijn die door een joodse gemeente of organisatie van joodse gemeenten is aangesteld als spiritueel leider van de gemeente of voor het hele land.

“Stiekem moest ik vanochtend, toen ik vreemd werd nagekeken, denken aan die Molukker die ten tijde van de treinkaping in Wijster in 1975 met een vioolkist door de stad liep. Er werd meteen alarm geslagen en door de politie werd hem zijn vioolkist ontfutseld. En wat zat er in die vioolkist? Een geweer. Waarop de Molukker verbouwereerd uitriep: o nee, nu zit mijn broer met een viool in de trein!”

“Ik vraag me af of ik deze “grap” wel had mogen neerschrijven. Maar ja, ik moest er toch echt aan denken vanochtend met mijn geweertas over mijn schouder. En weet u, de kaping toen was volstrekt onaanvaardbaar, maar de Molukkers zijn in mijn optiek ook onaanvaardbaar slecht door de Nederlandse overheid behandeld. Maar omdat ze rustige nette mensen zijn, kregen ze geen aandacht. Ik heb nooit kunnen aanvaarden de manier waarop ze hier in Nederland ontvangen zijn. Er moest helaas een treinkaping aan te pas komen om aandacht te vragen voor hun leed…….En juist vanwege mijn sympathie richting Molukkers, durfde ik deze ongepaste grap te delen. Want ook een goede niet-joodse vriend mag aan mij een grap over Joden vertellen die, uit de mond van een antisemiet, totaal onaanvaardbaar zou zijn.”

Lees het hele artikel in het NIW

Reacties