Hoewel De Oost van Jim Taihuttu nog niet te zien is geweest, trok de trailer van de film al veel kritiek. De Federatie Indische Nederlanders, noemde het een anti-Nederlandse propaganda film.

De FIN meldde dat producent Sander Verdonk bereid was een disclaimer toe te voegen, maar Verdonk liet later aan NU.nl weten dat hij er alleen over wilde nadenken.

Het verhaal gaat over hoe Nederland met twee militaire campagnes, in 1946 en 1947, het land probeert te heroveren. Tijdens die acties waren er oorlogsmisdaden gepleegd.

‘Ik wil laten zien dát het gebeurde. Het gaat me er niet om die soldaten te veroordelen. Maar het is een onverteld verhaal’, vertelde Taihuttu al een keer in een interview met de Volkskrant.

De film over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd staat gepland voor release in 2021, wanneer precies is vanwege het coronavirus nog niet zeker.

De Molukse regisseur Jim Taihuttu werd succesvol met zijn speelfilms Rabat (2011) en Wolf (2013), voor de laatstgenoemde ontving hij op 4 oktober 2013 een Gouden Kalf voor zijn regiewerk.

Reacties