Door Novi Ohorella correspondent Molukken

AMBON – In Maluku en Maluku Utara leidt extreem noodweer tot problemen en veroorzaakt harde wind, onweer, hoge golven en zware regenval. Op verschillende plaatsen hebben er in de afgelopen twee weken overstromingen en aardverschuivingen plaatsgevonden. De BMKG waarschuwt voor gevaarlijk weer de komende weken: ga niet het water op.

Door de weersomstandigheden heerst er veel ziekte. Het weer beïnvloedt ook het transport, zowel door de lucht, over land als over zee. Vanwege dichte mist worden vluchten van- en naar Ambon omgeleid via Makassar, Ternate en Sorong. De extreme regenval, die Maluku al vanaf eind juni teisterd, heeft veel aan schade opgeleverd en levensgevaarlijke situaties.

De internationale nieuwszender Al Jazeera meldde met Subtitles: “Flooding and landslides hit Maluku Islands after days of heavy rain in Eastern Indonesia.”

Regenseizoen

Op de Molukken valt de meeste regen in tegenstelling tot de meeste andere eilanden eromheen in juni, juli en augustus. Er kunnen dan hevige buien vallen, overstromingen en aardverschuivingen. De temperatuur ligt het hele jaar tussen de 21 en 31 graden. De Molukken hebben een omgekeerd regenseizoen ten opzichte van de rest van Indonesië. En in de Europese zomer is het daar dus regenseizoen.

Foto: Maluku Barat Daya (MBD), Badan Nasional Pennanggulangan Bencara (BNPB)

Reacties