Vanavond worden tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië.

In Nederland leven zo’n twee miljoen mensen die een band hebben met voormalig Nederlands-Indië. De oorlog trof alle bevolkingsgroepen van de koloniale samenleving in de Archipel, waaronder Indonesiërs, Indo-Europeanen, mensen van gemengd Nederlands-Indonesische komaf, Europeanen, Molukkers, Papoea’s en de Chinees-Indonesische gemeenschap.

Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Van Ooijen zullen namens de Rijksministerraad een krans bij het Indisch Monument leggen. Ook andere autoriteiten en vertegenwoordigers van betrokken organisaties leggen een krans. Zoals de ambassadeur van Indonesië Drs. Mayerfas. Maar ook Rocky Tuhuteru directeur van Stichting Pelita en Bonnie Lelieveld-van der Zee.

Voor het eerst zal de herdenking in de avond plaatsvinden en door de NOS live ’s avonds op prime time worden uitgezonden.

Bron & Foto: Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Reacties