Precies 55 jaar geleden werd Christiaan Robbert Steven Soumokil, voormalig en tweede president van de RMS geëxecuteerd door Indonesië. Op 12 april 1966, een dag na Pasen, werd hij in de vroege ochtend door een vuurpeloton doodgeschoten. Soumokil riep op 25 april 1950 de onafhankelijkheid van de Republiek der Zuid-Molukken uit.

Hij was als jurist opgeleid in Leiden waar hij promoveerde, en was onder meer procureur-generaal en minister van justitie van de Indonesische deelstaat Negara Indonesia Timur. Tot 1963 leidde hij een guerrilla-oorlog op het eiland Seram voor een onafhankelijke Zuid-Molukse staat.

Tot op de dag van vandaag is het onbekend waar Soumokil is begraven. Verzoeken van de weduwe en zoon van de RMS-leider alsmede van de huidige president Wattilete om die begraafplaats bekend te maken, zijn nooit gehonoreerd.

Soumokil leidde in de jaren vijftig en begin jaren zestig de onafhankelijkheidstrijd tegen de Republiek Indonesië. Dertien jaar voerde de RMS op het moeder-eiland Seram een guerrilla.

Reacties