ROTTERDAM – Op zaterdag 25 juni organiseert stichting Landelijk Moluks Monument (LMM) een bijeenkomst in het Maaspodium in Rotterdam voor een grote groep belangstellenden. Deze dag zullen de twee geselecteerde kunstenaars Jaïr Pattipelohy en Yoram de Kock een presenta tie geven over hun ingediende werk.

Stichting LMM is vanaf 21 maart 2021 actief bezig om een monument te realiseren aan de Lloydkade in Rotterdam. Als standplaats is gekozen voor Rotterdam, omdat daar in 1951 het eerste passagiersschip aanmeerde. Op diens tbevel kwamen ca. 4000 Molukse KNIL – militairen en Marinemannen met hun gezinnen (in totaal 12.500 personen) per scheepstransporten naar Nederland.

Vanaf de start van het project heeft stichting LMM zich beziggehouden om zoveel mogelijk mensen te informeren over het initiatief. Er is geld gegenereerd middels crowdfunding en donaties. Inmiddels is er een mooi kapitaal bijeen gebracht.

Stichting LMM geeft aan dat de inbreng van anderen cruciaal is in de uiteindelijke keuze voor het monument. Dit omdat het een monument moet zijn waarin de Molukse gemeenschap zich in herkent, dat uitnodigt om meer te weten te komen over de geschiedenis van Molukkers in Nederland én een verrijking moet zijn voor de stad Rotterdam, in het bijzonder voor de bewoners van de Lloydkad.

Na het uitzetten van de kunstopdracht eind 2021 hebben zich elf kunstenaars gemeld en een ideeschets ingediend. Uit deze inzendingen zijn er twee kunstenaars geselecteerd en doorgegaan naar de volgende ronde. Het bestuur van stichting LMM heeft voor het eerste keuzemoment op 12 maart j.l. ook bijval gehad van een adviescommissie. Deze commissie heeft meegedacht en geadviseerd.

De twee geselecteerde kunstenaars zullen 25 juni meer vertellen over hun werk, het publiek kan een reactie achterlaten voor het bestuur van stichting LMM. Het bestuur neemt deze input mee in de definitieve keuze van het ontwerp.

Meer informatie over stichting Landelijk Moluks Monument is te lezen op www.landelijkmoluksmonument.nl

Foto: Adviesbijeenkomst 12 maart 2022

Fotograaf: Paul Blahowetz

Onze kersverse TIFA Magazine in het kader van ons 10-jarig bestaan is een feit! Wordt nu abonnee.

Naast ons krantje presenteren wij nu ook met trots ons blad in een magazine versie. Wilt u lid worden? Dan kunt zich aanmelden via: social@tifamagazine.com Ovv Abonnee Magazine, uw naam, email en adres gegevens. Nu 1 jaar, 4 edities voor 15 euro exclusief verzendkosten.

Reacties