Priester Moses Amiset (37) werd geboren in het dorpje Pau, Asmat. Toen hij tiener was verhuisde hij naar Tual, de Kei-eilanden (Zuidoost Molukken) om daar naar de middelbare school te gaan. Later studeerde hij filosofie en theologie in de Papuase hoofdstad Jayapura. Tussen 2005 en 2006 bekeerde de toen nog jonge Papua zich tot het christendom.

In februari jl. werd hij de eerste katholieke priester van de Asmat. Het nieuws werd al snel opgenomen door de Aziatische kranten, maar heeft nu ook de Spaanstalige, Italiaanse en Portuguese kranten gehaald. De meeste seminaristen die in dit bisdom zijn opgeleid komen uit het zuiden van de Molukken en Oost-Nusa Tenggara; twee katholieke gebieden van Indonesië. Want voor de Asmat is een religieuze roeping erg ingewikkeld omdat zij een nomadische levensstijl hebben in de jungle.

Met een oeroude traditie en cultuur is de Asmat één van de weinige volkeren die nog als traditionele jagers en verzamelaars leven. Ze staan bekend om hun verfijnde houtsnijwerk en het koppensnellen dat tot in de jaren 60 van de vorige eeuw nog gebeurde.

VISITAMBON2020.COM

Boek van Azis Tunny om de culturele identiteit van de Molukken te behouden

Reacties