SUVA – China en tien eilandstaten in de Stille Zuidzee zijn er niet in geslaagd consensus te bereiken tijdens besprekingen over een omvangrijk veiligheids- en handelsakkoord, omdat het voorstel ‘de regionale stabiliteit zou kunnen bedreigen’. Zo berichten binnen- en buitenlandse media.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi bezocht acht tropische Pacifische eilandstaten in tien dagen tijd. Zijn eilandentour in Oceanië, begon vorige week donderdag op de Salomonseilanden om vervolgens Fiji, Vanuatu, Samoa, Tonga, Kiribati en als laatste vandaag Papoea-Nieuw-Guinea te bezoeken. Digitale meetingen zijn er met de Cookeilanden, Niue en Micronesië.

Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten maken zich zorgen over de ambities van China in de Pacific. Beijing tekende vorige maand een veiligheidsverdrag met de Salomonseilanden.

De president van de eilandengroep Micronesië, David Panuelo, die de van origine van Molukse afkomst oud-president Peter Christian opvolgde in 2019, riep zijn collega’s eerder per brief op om tegen het Chinese voorstel te stemmen. Op het wereldtoneel lijken de landen op het eerste gezicht geen grote rol te spelen, maar in potentie kunnen ze een geopolitieke strijd ontketenen tussen het Westen en China, zo schrijven verschillende media.

Wang zei na afloop van de bijeenkomst met de verschillende landen dat de naties het eens waren geworden over vijf gebieden van samenwerking, maar dat verdere besprekingen nodig waren om tot meer consensus te komen. Hij noemde samenwerking op het gebied van economisch herstel na de COVID-19 pandemie, en nieuwe centra voor landbouw en rampen. Veiligheid valt daar dus niet onder.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken blijft tot morgen in Papoea-Nieuw-Guinea en vertrekt dan naar Oost-Timor (Timor Leste).

Bronnen: ABC News, CNN, Reuters, Xinhua, The Guardian

Reacties