Elise Tamaëla maakte haar debuut vorige week vrijdag als captain van het Nederlandse Billie Jean King Cup-team. Het was voor de Nederlandse ploeg de eerste wedstrijd zonder Kiki Bertens. De nieuwe captain had Arantxa Rus, de nummer 74 van de wereld en, Lesley Pattinama-Kerkhove, die 141e staat, aangewezen voor de enkelspelen. Debutante Arianne Hartono en Demi Schuurs waren opgesteld voor het dubbelspel.

Captain Elise Tamaëla en technisch directeur Jacco Eltingh van de KNLTB voelden het gemis van Kiki Bertens in de Billie Jean King Cup-ontmoeting met Spanje. Zonder de onbetwiste kopvrouw van de afgelopen jaren, die vorig jaar haar loopbaan beëindigde, waren de Nederlandse tennissters in Den Bosch kansloos tegen Spanje (4-0). Dat melden verschillende Nederlandse media.

“Heel erg balen. Tuurlijk had ik in iedergeval een wedstrijd willen winnen, maar het is niet gelukt. Maar we moeten eerlijk zijn: Spanje had gewoon een sterker team die waren gewoon beter”, zegt Tamaëla aan de NOS.

Elise Tamaëla was tot juli 2021 hoofdcoach van de gestopte Kiki Bertens. Op de vraag of Nederland gewoon een beetje geduld moet hebben met een nieuw team, twee rookies erbij en zonder Bertens antwoordde ze: “Kiki heeft de afgelopen zeven jaar zoveel ontmoetingen naar zich toegetrokken en die moeten we nu missen. Dat maakt echt wel een enorm verschil. We moeten Arantxa wat tijd geven om een echte kopvrouw te worden. En de rookies die wat ervaring op hebben gedaan, kunnen dit de volgende keer meenemen. Dus ja het heeft gewoon wat tijd nodig.”

Ook technisch directeur Eltingh weet dat, ze was de hele week nauw betrokken bij het team. “Enerzijds als back-up van Elise bij haar eerste keer als captain, maar ook omdat er twee nieuwe speelsters in het team zijn en om te kijken hoe zij het doen”, aldus Eltingh in NU.nl. “We hebben nu als het ware te maken met een ‘post-Kiki-periode’ en in die zin is het een nieuwe, frisse start. Arantxa heeft nu een andere positie en moet de kar wat meer trekken. Daardoor ontstaat er ook een ander verwachtingsmanagement.”

“We gaan in november weer strijden voor een plek in deze groep en dat is het doel. We gaan gewoon voor de winst”, laat de Molukse captain weten.

Door de nederlaag is Nederland veroordeeld tot de play-offs, op 11 en 12 november van dit jaar. Dan kan Oranje zich weer plaatsen voor de kwalificatieronde om deelname aan de volgende Finals af te dwingen.

Bronnen: NOS ANP NU.nl

Beeld: NOS

Onze kersverse TIFA Magazine in het kader van ons 10-jarig bestaan is een feit! Wordt nu abonnee.

Naast ons krantje presenteren wij nu ook met trots ons blad in een magazine versie. Wilt u lid worden? Dan kunt zich aanmelden via: social@tifamagazine.com Ovv Abonnee Magazine, uw naam, email en adres gegevens. Nu 1 jaar, 4 edities voor 15 euro exclusief verzendkosten.

Reacties