Omroep Zeeland besteedt deze week in ZeeDoc aandacht aan de uit 2009 eerder uitgezonden documentaire over de schietincident in 1958 in het Molukse kamp in Westkapelle. De korte film ‘Zijn verloren land’ geregisseerd door Koert Davidse werd vertoond op het Nederlands Film Festival.

In 1958 was de kleine Frits Sahertian getuige van het verschrikkelijke schietincident in het Molukse kamp in Westkapelle waar bij woonde. Er braken rellen uit en zes ongewapende Molukkers werden door de Nederlandse politie beschoten.

Deze gebeurtenis had grote invloed op het leven van Frits. Geraakt door het enorme onrecht waarmee zijn volk werd bejegend werd hij militant aanhanger van de RMS en vulde zijn leven met een gewelddadige strijd voor onafhankelijkheid op de Molukse eilanden. Hij bracht jaren in de gevangenis door vanwege zijn acties. Na vijftig jaar wil Frits uitvinden wat er in Westkapelle heeft plaatsgevonden.

Lees verder in Omroep Zeeland
Bron: Nederlands Film Festival

  • Zijn verloren land werd afgelopen zondag uitgezonden. En is nog 10 dagen online terug te kijken. Zie ook bovenstaande video.

Reacties