Hoe hou je de ingrijpende verhalen van de eerste generatie Molukkers in Nederland levend? De Molukse gemeenschap in Waalwijk gaat voor een bijzonder eerbetoon aan haar (groot)ouders: eeuwige grafrechten. Zo schrijft het Brabants Dagblad.

Er is dit jaar veel aandacht voor het leed dat de groep Molukkers is aangedaan die zeventig jaar geleden in Nederland aankwamen. Het ging om KNIL-militairen die in Nederlands-Indië voor Nederland hadden gevochten. Hun verblijf met vrouwen en kinderen zou tijdelijk zijn, maar dat liep heel anders.

,,We vragen om eeuwig grafrecht voor de eerste generatie Molukkers, die in Waalwijk begraven ligt”, legt Dadé Tehupelasury uit in het BD.

,,De gemeente neemt er uitgebreid de tijd voor, maar we hopen dat ze er het belang van in ziet”, aldus Idja Marassabessy. ,,Het gaat slechts om 47 graven, verspreid over de begraafplaatsen bij Bloemendaal, de Hervormde kerk in Besoyen en het Parkpaviljoen. Maar wel graven met een grote emotionele waarde”, verteld Marassabessy.

In de gemeente Tiel hebben ruim zestig graven van Molukse KNIL-militairen en hun vrouwen zo’n beschermde status gekregen. Molukse organisaties in andere gemeenten zijn hier ook mee bezig of hebben al een speciale status gekregen voor de graven.

Lees het artikel verder in het Brabants Dagblad.

Foto: Moluks Historisch Museum

Reacties