Volgens Unicef brengen de bosbranden in Indonesië 10 miljoen kinderen in gevaar. Vervuilde lucht kleurde vorige week zelfs rood door brand. Singapore en Maleisië zijn boos over rookwolken door bosbranden bij hun buren.

De buurlanden hebben hun onvrede al geuit over de smog die ook over hun grondgebied trekt. De Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur was zelfs gehuld in een dikke smog. Op het Indonesische eiland Sumatra en het Indonesische deel van Borneo woeden al enkele weken hevige bosbranden.

De bosbranden veroorzaken gigantische rookwolken op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo. Daarbij komen veel schadelijke stoffen vrij over een grote afstand. En kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor de verontreinigde lucht.

De autoriteiten melden dat er 300 verdachten zijn opgepakt die het zouden hebben aangestoken. Die zouden betaald worden door multinationals om meer land vrij te maken voor de productie van palmolie. Tevens worden er onderzoeken gedaan naar meerdere bedrijven.

Brazilië

Ook Brazilië kampt met aangestoken bosbranden. In augustus jl. zijn in het Amazonegebied 30.901 brandhaarden geregistreerd. Een grote woonomgeving van inheemse Indianen stammen. Daar zijn in een maand tijd 63 mensen opgepakt die iets met de bosbranden te maken zouden hebben.

Een internationaal team van onderzoekers waarschuwt dat het ziekten kan verspreiden die worden overgedragen door insecten en andere dieren. Die ziekten kunnen ook stedelijke gebieden bereiken.

Bij die ziekten zijn gele koorts, knokkelkoorts (dengue), zika en chikungunya, maar ook minder bekende, zoals de oropouche- en mayaro- koorts, zeggen experts in het tijdschrift Travel Medicine and Infectious Diseases .

Bronnen: VRT, IPS News

Reacties