Verbroederen, saamhorigheid versterken, begrip vergroten. Dat is het doel van de Molukse gemeenschap in Tilburg die volgend jaar een aantal evenementen gaan organiseren. Zowel in eigen kring als voor niet-Molukse inwoners van de stad.

Volgend jaar is het 55 jaar geleden dat de eerste Molukkers in Tilburg kwamen wonen. De belofte van de Nederlandse overheid dat de eerste generatie terug konden keren naar de Molukken is nooit gedaan. Daar staan ze volgend jaar in de Noord-Brabantse stad bij stil.

,,Waarbij de vraag rijst of het een herdenking is of een heuglijk feit”, aldus de werkgroep. ,,Het is speciaal voor onze jeugd en voor andere Nederlanders in ieder geval belangrijk om zich er van bewust te zijn”, zegt Xanterra Manuhutu. ,,Je kunt herdenken en vieren niet los van elkaar zien”, stelt Ezra Maillissa. ,,We dragen dat verleden met ons mee, maar willen ook met z’n allen de toekomst in.”

Een nieuwjaarsfeest, een grote culturele dag in het voorjaar en een slotfeest in september staan al gepland. Ook het Stadsmuseum Tilburg helpt daarin mee.

Werkgroep 55 jaar Molukkers Tilburg bestaat uit (zie foto): vlnr
Xanterra Manuhutu
Ezra Maelissa
Frenk Nanlohy
Patrick Haurissa
Rob Massuger

Op zaterdag 3 november worden de eerste plannen gepresenteerd. Zie flyer.

Reacties