Een kleurrijker personage dan Richard Rahakbauw oftewel RR, de harde politicus die de Molukken als vice-voorzitter heeft in het provinciaal parlement, zal je niet gauw tegenkomen. Richard Rahakbauw staat bekend als een felle criticus, charismatisch, maar zeer recht voor de raap en onbehouwen redenaar, een bijna niet voorkomende en een nietsontziende Molukker in de politiek. Tifa Magazine sprak met Richard Rahakbauw in zijn huis op Ambon.

Hij gaf vorig jaar aan dat hij uit het provinciale parlement wilde stappen. Maar de provinciale regering, zijn partij en de bevolking wil hem niet weg hebben. Reden genoeg voor de populaire Keiees om zijn werk voort te zetten voor de Molukken. In april van dit jaar werd hij opnieuw gekozen om aan zijn tweede termijn als vice-voorzitter van de DPRD provinsi Maluku te beginnen.

RR zet zich in voor eerlijke mijnbouw die niet gepaard gaat met een vervuilde leefomgeving, conflict en armoede, maar juist welvaart creëert voor de lokale bevolking. “De Molukse regio is rijk aan grondstoffen, denk aan goud en gas. En Blok-Masela. Het moet ten goede van de lokale bevolking komen en Maluku. Ook moeten we ons focussen op geïsoleerde eilanden,” zegt Rahakbauw.

“De band tussen Molukkers in Nederland en Maluku moeten we intact houden”

“Met deze ontmoeting wil ik ook laten weten dat ik Visit Ambon 2020 support. Het is belangrijk dat er een goede connectie is met onze Molukse broeders en zusters in Nederland. Dit evenement is een geschikt moment daarvoor. Ik kom zelf van de Kei-eilanden. Ik wil de Molukse gemeenschap in Nederland aanraden om ook Maluku Tenggara te bezoeken. Vanuit Ambon is dit makkelijk te doen. Onze kilometerslange, witte en zachte stranden zijn adembenemend jullie moeten het een keer gezien hebben. En de cultuur van de Zuidoost Molukken geproeft hebben,” zegt de politicus trots.

Richard Rahakbauw in gesprek met promoters Angelo Manuhutu en Ambonwhena Aratuaman uit Nederland

Reacties