De vertoning van de film ‘Banda The Dark Forgotten Trail’ in Ambon is gecanceld. Dit in verband met protesten door de oorspronkelijke inheemse bevolking. Dat melden verschillende Indonesische media.

De Banda-Elat en Banda-Eli gemeenschap in het westen en noordoostelijke gedeelte van Kei Besar (Nuhu Yut), stammen af van de inheemse bevolking op de Banda Eilanden.

Bij de beruchte genocide op de Banda eilanden in 1621 heeft Jan Pieterszoon Coen – wiens hoofd de gevel van het Tropeninstituut in Amsterdam siert met de gevleugelde teksten: ‘Ende dispereert niet’ en ‘Want Godt met ons is’ – vrijwel de gehele bevolking van het eiland opgepakt en uitgemoord met behulp van Japanse samurai-beulen.

Slechts 600 van de 15 duizend bewoners bleven over. Een klein aantal inlanders wist nog met bootjes te vluchten naar onder andere de naburige Kei-eilanden.

De meeste huidige inwoners op Banda stammen af van migranten, slaven of bannelingen uit andere delen van Indonesië, en vormen het gezicht in de film. En dit leidt tot veel protest. De oorspronkelijke bewoners leven namelijk op de Kei-eilanden, zuidoostelijk van de Banda-eilanden. En spreken ook nog de originele Bandanese taal.