De Indonesische presidentsverkiezingen is in volle gang. Het zal in april 2019 gaan tussen de huidige president Jokowi met running mate Ma’ruf Amin, en het koppel van Prabowo en Sandiaga Uno. Beiden reizen nu door het land om nog zoveel mogelijk stemmen te winnen. Op Ambon heeft aankomend gouverneur Murad Ismail zijn steun uitgesproken voor Jokowi.

De nieuwgekozen gouverneur is nog niet geïnaugureerd en in functie. Maar ondanks dat zijn eigen installatie is uitgesteld door president Joko Widodo en er daardoor ontevredenheid is ontstaan bij de Molukse bevolking, roept Murad Ismail zijn aanhang op om gewoon op hem te stemmen. Hij is namelijk ook voorzitter van Jokowi’s campagne team op de Molukken.

Bij een nieuwe peiling door dagblad Kompas gepubliceerd op 20 maart 2019 is het gat tussen de kandidaten iets kleiner geworden, met een ‘verkiesbaarheid’ voor Jokowi van 49,2% en voor Prabowo van 37,4%. De huidige president heeft dus nog steeds een vrij grote voorsprong in de peilingen, maar dit is wel iets afgenomen in de laatste maanden.

Bronnen: The Straits Times, Berita Maluku, Detik, Kompas, Teropong News

Boek van Azis Tunny: “Om de culturele identiteit van de Molukken te behouden” 

Reacties