Oproep tot actie: West Papua vraagt volledig lidmaatschap aan in de Melanesian Spearhead Group (MSG). Nieuw momentum is nodig voor de aanvraag van de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP).

Vanaf dit weekend (tot 15 februari) komen de Melanesische staten bij elkaar in Port Moresby, Papoea Nieuw Guinea, en zullen dan de aanvraag van West Papua bespreken. KLIK HIER OM DIRECT ACTIE TE ONDERNEMEN!

Sinds juni 2015 is Indonesië door de MSG-top toegelaten als “associate member” van de MSG. Onder andere omdat Indonesië vijf Melanesische provincies heeft: Papua, West Papua, De Molukken, Noord-Molukken en Oost Nusa Tenggara. De gouverneurs van deze “provincies” zitten namens Indonesië in de MSG.

Ook werd de ULMWP in de Melanesian Spearhead Group verwelkomt met waarnemer-status, wat de eerste diplomatische erkenning was van West Papua, sinds 1963, als ”land in afwachting”.

De ULMWP is aangewezen als het vertegenwoordigende orgaan van de bevolking van West Papua en bewijst dat de argumentatie van Indonesië, dat Papua onafhankelijkheids-groepen verdeeld en ondemocratisch zijn, onjuist is.

Volwaardig lidmaatschap voor de ULMWP zal één van de meest belangrijkste stappen zijn tot nu toe, die voor de officiële erkenning kan zorgen dat West Papua onder Melanesië valt en dat zal Indonesië op een nieuw diplomatiek niveau uitdagen via een officiële weg.

Reacties