West Papua vraagt volledig lidmaatschap aan in de Melanesian Spearhead Group (MSG). Maar een nieuw momentum is nodig voor de aanvraag van de United Liberation Movement for West Papua (ULMWP).

Vanaf dit weekend (tot 15 februari) komen de Melanesische staten bij elkaar in Port Moresby, Papoea Nieuw Guinea, en zullen dan de aanvraag van West Papua bespreken.

Sinds juni 2015 is Indonesië door de MSG-top toegelaten als “associate member” van de MSG. Onder andere omdat Indonesië vijf Melanesische provincies heeft: Papua, West Papua, De Molukken, Noord-Molukken en Oost Nusa Tenggara. De gouverneurs van deze “provincies” zitten namens Indonesië in de MSG.

Ook werd de ULMWP in de Melanesian Spearhead Group verwelkomt met waarnemer-status, wat de eerste diplomatische erkenning was van West Papua, sinds 1963, als ”land in afwachting”. De ULMWP is aangewezen als het vertegenwoordigende orgaan van de bevolking van West Papua.

Volwaardig lidmaatschap voor de ULMWP zal één van de meest belangrijkste stappen zijn tot nu toe, die voor de officiële erkenning kan zorgen dat West Papua onder Melanesië valt op diplomatiek niveau en via een officiële weg.

Reacties