De opnamen van het oorlogsdrama ‘De Oost’ over de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog zijn begonnen. Na jaren van voorbereiding en met een budget van 6 miljoen euro zit Jim Taihuttu nu op Java voor de verfilming over de politionele acties.

Als ze in 1945 de onafhankelijkheid van Indonesië uitroepen, probeert Nederland met twee militaire campagnes, in 1946 en 1947, het land te heroveren: de politionele acties.

Tijdens die acties hadden Kapitein Westerling en zijn een­heden tussen 1946 en 1947 oorlogsmisdaden gepleegd. ‘Ik wil laten zien dát het gebeurde. Het gaat me er niet om die soldaten te veroordelen. Maar het is een onverteld verhaal ’, vertelt Jim Taihuttu in een interview met de Volkskrant.

Ook de opa van Taihuttu was soldaat in het Koninklijk Nederlands Indisch-Leger (KNIL). Zijn grootvader ligt begraven in Bandung. ‘Ik weet heel weinig van zijn oorlogservaringen. Mijn vader ook niet. Je vroeg daar niet naar. ’

De Moluks-Nederlandse regisseur kreeg het advies niet in Indonesië te draaien vanwege het gebrek aan juiste infrastructuur voor zo’n grote film. Maar ook vanwege de gevoeligheid. Toch koos hij ervoor om dat wel te doen.

“Meer dan de helft van de crew is Indonesisch. Ik vind dat belangrijk en denk dat het veel toevoegt.”

Jim Taihuttu heeft veel bekendheid gekregen met zijn films Rabat en Wolf. En natuurlijk met zijn muziekgroep Yellow Claw. Onder zijn artiestennaam Jim Aasgier maakt hij muziek en is hij actief als dj.

Verwacht wordt dat De Oost vanaf het voorjaar van 2020 in Nederland te zien is

Reacties