Kent u de hits nog ‘Sajojo’, ‘Apuse’ en ‘Diru Nina’? De groep achter deze nummers waren de Black Brothers uit Jayapura. Andere bekende singles van hun zijn ‘Sio Nasib’, ‘Wan Pela Meri’ en ‘Yayun Wambeso’. Bekijk videoclip hierboven.

‘Sajojo’ was misschien wel één van de populairste nummers in Nederland dat werd gecoverd door de Molukse groep Houjstd Band uit Breda. Het nummer werd in Hoogeveen door leden van de Black Brothers gemaakt, waar een groot Moluks-Papoease gemeenschap woont die in de jaren ’60 vanuit West Papua naar Nederland kwamen.

De Black Brothers werd geleid door manager en politicus Andy Ayamiseba. Hun liedjes zongen ze in het Tok Pisin en in het Indonesisch. Gemixt met reggae en politieke invloeden waren ze geïnspireerd door de Black Power-beweging.

De groep ging in 1979 in ballingschap naar Vanuatu en protesteerde tegen het Indonesische bewind in West-Papua. Ze verhuisden later naar Papoea-Nieuw-Guinea. Na 36 jaar keerde ze terug naar Papoea waar zij warm werden onthaald en een groot concert gaven.

In de jaren tachtig waren de Black Brothers de meest populaire muziekgroep in Melanesië. De sound van de band had invloed op verschillende muzikale groepen in de Pacific. In dezelfde periode trad in Nederland de uit Hoogeveen Moluks-Papoea band Mapoga in hun voetsporen. Die maakte het nummer ‘Diru Nina’ bekend door ondere andere de LP Moluccan Moods.

De Moluks-Melanesische band Oceanikz die in 2007 werd opgericht door jongeren van de 3e generatie blaasde opnieuw leven in het nummer ‘Apuse’ en speelde meerdere nummers van de Black Brothers in een nieuw jasje.

De Black Brothers bestond uit: Hengky Sumanti Miratoneng (vocals, guitar), Yochie Pattipeiluhu (toetsen, vocals), Benny Bettay (bass), August Rumwaropen (lead guitar, vocals), Stevy Mambor (drums, vocals), Amri Kahar (trumpet) en Willem Ayamiseba (percussion).

Reacties