Het lied ‘Sapa Sangka’ hoorde ik voor het eerst toen ik 8 jaar oud was. Het is door Rinus Hitipeuw uit Halong – Ambon geschreven en in 2004 samen met een aantal neven uit Ihamahu – Saparua gezongen, toen onze familie uit Nederland na de keresuhan terug op Ambon was. Samen met Rinus Hitipeuw en anderen heb ik dit nummer op mijn eigen manier geremasterd.

Door Rafa Hitipeuw

Wat ik mooi vind aan dit lied is dat belangrijke Molukse elementen worden benadrukt zoals; saamhorigheid, omkijken naar elkaar en elkaar bijstaan in goede en slechte tijden. Elementen die altijd centraal staan in het leven van onze opa’s en oma’s. Zij hebben hier altijd mooie uitspraken en gezegdes voor, die ook in dit lied naar voren komen. Deze elementen en levenslessen hebben onze opa’s en oma’s doorgegeven aan onze ouders, die het op hen beurt weer hebben overgedragen aan ons als Molukse jongeren.

Ik probeer mij, als Molukse jongere in een Nederlandse samenleving, vast te houden aan deze belangrijke levenslessen van onze Molukse ouderen. Met dit lied wil ik graag op mijn manier de levenslessen eren en de boodschap van de ouderen delen. Wie had ooit gedacht dat ik, als gewone Molukse jongeman, met mijn muziek de levenslessen van onze ouderen mag delen ‘Sapa Sangka’.

U kunt het nieuwe nummer van Rafa ‘Sapa Sangka’ nu beluisteren in bovenstaande video!

Reacties