DEN HAAG – Het is eerder gebeurd dat een kabinet demissionair was tijdens een crisissituatie. En wel tijdens de treinkaping bij De Punt in 1977, toen het kabinet-Den Uyl net was afgetreden. Het kabinet-Rutte III stapt in 2021 op om de toeslagenaffaire, midden in de coronacrisis. Twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Van de redactie

Toeslagenaffaire: Ongeveer 26 duizend ouders in Nederland werden onterecht slachtoffer van fraudeverdenkingen met kinderopvangtoeslag en/of slachtoffer van een harde fraudeaanpak bij de Belastingdienst van 2013 tot en met zeker 2019.

‘Mensen hebben tien jaar lang in de schulden gezeten die oplopen van 130.000 tot 180.000 euro’

Sigrid Kaag, D66-leider en minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt dat overheid en rechtstaat hebben gefaald en het onrecht zich ‘jarenlang, stilletjes onder toeziend oog van de politiek en rechtstaat’ heeft voltrokken.

PvdA

PvdA-leider Lodwijk Asscher stapte gisteren op als lijsttrekker vanwege de toeslagenaffaire. Kiezers vinden Ahmed Aboutaleb, nu burgemeester van Rotterdam, als meest geschikte opvolger. Hij is van Marokkaanse afkomst. Tevens is de voorzitter van de Tweede Kamer van Marokkaanse afkomst Khadija Arib ook van de Partij van de Arbeid.

Politici van Molukse afkomst in de Tweede Kamer.

Na de verkiezingen van 1986 was PvdA’er John Lilipaly het eerste Molukse lid van de Tweede Kamer. Hij zat bijna 12 jaar in de Kamer.

In de volgende dertig jaar zouden nog twee Molukkers voor de PvdA zitting nemen in de Tweede Kamer: Usman Santi werd lid in 1998 (tot 2002) en Grace Tanamal in 2012. Ze zat in de Tweede Kamer tot 2017. Om gezondheidsredenen heeft ze in 2018 moeten besluiten om uit de politiek te stappen.

Reacties