Een jongeman in de Molukken heeft bijna twee jaar gevangenisstraf gekregen voor het beledigen van aankomend gouverneur Murad Ismail. Volgens Molukse media werd hij gearresteerd omdat hij bezig was met het haatzaaien en er sprake zou zijn van beledigen van een publieke functionaris.

Schaamte is iets wat men op de Molukken probeert te voorkomen. Iemand belachelijk maken, schreeuwen of beledigen is not-done hier. Irritaties of verhitte discussies doe je eigenlijk altijd privé. Men zit niet te wachten op onruststokers.

Op maandag 1 april jl. had Teterissa beledigende woorden gebruikt en dingen geroepen op Facebook gericht aan Murad Ismail. Dat deed hij in een topic over het verplaatsen van de hoofdstad Ambon naar Makariki op het eiland Seram.

Tot grote verbazing van het publiek heeft Murad Ismail zijn team opdracht gegeven om met de politie te gaan praten om de verdachte (Yopi Teterissa) vrij te laten. Teterissa werd daarna samen met zijn familie uitgenodigd om samen met Ismail een hapje te eten. Dat gebeurde dan ook zaterdagavond. “Ik vergeef je nog voordat jij jezelf al heb verontschuldigt tegenover mij. Vooral omdat ik weet dat je vader niet meer in beeld is en omdat jij ook nog maar een kind bent voor mij”, zegt Murad Ismail.

Teterissa komt uit een arm gezin zonder een vaderlijke figuur en zijn moeder verkoopt tasjes op de Pasar Mardika plein. Zelf is hij werkloos en getrouwd. Na een tijdje in Jayapura (Papua) te hebben gewerkt als fabrieksarbeider kwam hij terug naar Ambon om werk te zoeken in de bouw, zo zegt hij zelf. Maar volgens de politie is onduidelijk wat hem daadwerkelijk bezig houdt.

Mr. Drs. Murad Ismail in gesprek met Yopi Teterissa

Volgens Murad Ismail zouden dingen alleen maar erger worden als hij de gevangenis in zou moeten. Waardoor hij niet voor zijn familie kan zorgen. Daarom heeft de aankomend gouverneur besloten om hem vrij te laten. En hem zelfs te helpen met een geschikte baan te vinden, maar eerst krijgt hij coaching en moet hij een opleiding volgen. Ook krijgt zijn moeder financiële hulp van de overheid om haar aan een betere werkplek te voorzien. Zijn vrouw, Fitri Hurasan, krijgt ook hulp om eventueel een opleiding voort te zetten.

Volgens de oud politiebaas moet dit een voorbeeld zijn dat men geen dingen moet doen die grote consequenties kunnen hebben, waardoor je je familie niet meer kan dienen. Vooral niet als je al onder de armoede grens leeft en niet voor je familie kan zorgen. “Dat is wat ik denk,” aldus Murad Ismail.

Vervolgens verontschuldigde Murad Ismail zich persoonlijk naar zijn moeder toe, die ook de gevolgen van de acties van haar zoon voelde. Hij hoopt nu dat in de toekomst burgers die social media gebruiken meer voorzichtiger zullen zijn met het uiten van kritiek en posten van dingen. Er zijn richtlijnen en wetten, aldus Ismail.

Bronnen: iNews TV Maluku, Radio DMS, Teras Maluku, Berita Beta

VISITAMBON2020.COM

ZATERDAG 27 JULI 2019
NELSON MANDELA PARK AMSTERDAM

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020

Reacties