De Driesprong staat bekend als de Molukse wijk van Breda, maar is gedeeltelijk een gemêleerde wijk en krijgt er nog 55 woningen bij. Het renovatie project draagt de naam 123sprong. De woonwijk met een Molukse kerk en een buurthuis start binnenkort met de laatste fase van de metamorfose.

De afgelopen jaren zijn er 160 nieuwe woningen gebouwd. Verouderde huizen zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Zo’n 28 huizen gaan in de verkoop, ook komen er appartementen in de wijk. In het proces van de herinrichting wordt rekening gehouden met wat men noemt de ‘drie-eenheid’: het kerkgebouw, het plein en het stichtingsgebouw.

De eerste Molukse gezinnen namen in juni 1963 hun intrek in De Driesprong. In de maanden daarop kwamen in totaal 51 gezinnen (zo’n 300 personen) naar Breda. Die waren niet alleen afkomstig uit Lunetten, maar ook uit de woonoorden in Kruiningen en Roermond. Later kwamen er vier gezinnen uit Wouw. In 1966 en 1967 kwamen daar nog 26 gezinnen uit Winterswijk bij.

Veel gezinnen zijn inmiddels al verhuisd. Maar als eerbetoon voor de eerste generatie Molukkers die er kwamen wonen wordt er op 24 april een monument onthuld. Het gedenkteken komt naast de kerk.

Bron: BN De Stem, Artikel Monument

 

WWW.VISITAMBON2020.COM

ZATERDAG 27 JULI 2019
NELSON MANDELA PARK AMSTERDAM

Reacties