De Molukse wijk De Wijert in Groningen slaapt niet meer. Dat komt door de bouw van een tijdelijke viaduct pal naast de wijk. De woonwijk die ook bekend staat als de Van Eedenstraat heeft last van de ringweg. De kinderen in de wijk krijgen geen nachtrust en vallen in slaap op school.

Het parkje in De Wijert is verdwenen, het groen is gekapt en er staat nu een bouwkeet met 16 containers. Een schok voor de wijk want het is een speelplaats voor de kinderen en er worden hier altijd wijkactiviteiten gehouden. “Weg rust, weg woongenot”, zo zegt een bewoonster. Inmiddels is wel besloten dat de aannemer de bouwplaats zal moeten verplaatsen.

De bewoners van deze woonwijk protesteren tegen de werkzaamheden die er midden in de nacht worden uitgevoerd. En dat de wijk wordt ingeklemd tussen drukke wegen. De spandoeken zijn nog maar een eerste actie, zo schrijft het Dagblad van het Noorden.

Groningen kent een grote Molukse gemeenschap met maar liefst vijf wijken. Hoogkerk, De Wijert, Marum, Appingedam en Farmsum (vroeger Delfzijl). De Wijert is op loopafstand van de binnenstad.

Deze woonwijk bestaat nog steeds uit de 1e, 2e, 3e en 4e generatie Molukkers, wat resulteert in het 50-jaar bestaan van de Molukse wijk in 2014. Maar inmiddels wonen er ook niet-Molukkers in de wijk. En dat gaat goed samen. De historische en culturele identiteit van de wijk is altijd hetzelfde gebleven.

Geschiedenis

Molukkers uit woonoorden en vanuit Nieuw-Guinea betrokken in 1964 de toen gloednieuwe rijtjeswoningen in het Groningse De Wijert. De eerste Molukse gezinnen waren afkomstig uit het woonoord Nuis in het Westerkwartier in Groningen. Daarna kwam een aantal gezinnen uit Schattenberg, het voormalige Westerbork. Weer later betrokken Molukse gezinnen die in de jaren ‘60 vanuit Nieuw-Guinea naar Nederland kwamen, de overige woningen. De resterende huizen werden bewoond door gezinnen die al in de stad Groningen woonden of elders vandaan kwamen.

Lees verder:

Bouwplaats Van Eedenstraat wordt verplaatst

Molukse Wijk in Groningen mort over bouwput Groninger ringweg voor de deur

Molukse wijk Groningen slaapt niet meer van ringweg

VISITAMBON2020.COM

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020

Reacties