Ruben Lopulalan uit Leerdam is één van de 50 amateurschilders uit 400 aanmeldingen voor het televisieprogramma Project Rembrandt op NPO 1. Gisteravond was de eerste aflevering. De deelnemers zijn geselecteerd door deskundigen van het Rijksmuseum. Ruben werd ooit  aangenomen op de Hoge School voor de Kunsten waar hij, zonder vooropleiding maar dankzij zijn talent, mocht starten.

Nadat hij door de eerste ronde was gekomen kreeg hij de opdracht om een portret te maken van Andre van Duin die in het programma als model te gast was. Voor deze opdracht kregen ze 2.5 uur de tijd. Doordat Ruben nachtdienst had gehad en maar een paar uurtjes had geslapen, kreeg hij een beetje last van stijve armen, zo vertelde hij aan presentatrice Annechien Steenhuizen.

Nadat de negen kandidaten waren uitgekozen voor de volgende ronde, werd het even spannend. Ruben werd als laatste gekozen en behoort nu tot de laatste tien. Volgende week moet hij worstelen voor het stilleven. Iedere aflevering moeten de deelnemers nieuwe opdrachten uitvoeren en treden op deze manier in de voetsporen van de leerlingen van Rembrandt.

In 8 afleveringen mogen de 10 gepassioneerde talenten in een half jaar strijden om de meest getalenteerde amateur kunstschilder van Nederland te worden. De winnaar mag exposeren in het Rijksmuseum in het kader van de 350ste sterfdag van Rembrandt.

Reacties