De tot nu toe enigste coronapatiënt in de Molukken die werd behandeld in het Dr. Haulussy ziekenhuis op Ambon is genezen verklaard. Het gaat om een persoon uit Bekasi, West Java die op zakenreis was.

Het nieuws werd woensdag door de Ketua Harian Gugus Tugas Percepatan Penanganan Covid-19 Provinsi Maluku, Kasrul Selang, bekend gemaakt en bevestigd tijdens een persconferentie in het gouverneurskantoor.

De Molukken is dus sinds deze week weer coronavrij. Nusa-Tenggara Timur en Gorontalo zijn nog steeds coronavrij. In de Noord-Molukken is er één coronapatiënt gemeld, die persoon was op reis geweest naar Java. De centrale regering in Jakarta meldt dat er in het land 1.986 mensen positief zijn getest en 196 overleden aan Covid-19.

De gouverneur van Maluku roept de bevolking op de strikte maatregelen serieus te blijven nemen. En alle corona-regels op te volgen. “De strijd tegen het coronavirus is nog niet voorbij”, aldus Murad Ismail.

Verwarring door medische afkortingen ODP en PDP

De burgemeester van Ambon heeft de Molukse gemeenschap gevraagd zich niet te verwarren met de aantallen bij Orang Dalam Pemantauan (ODP) en Pasien Dalam Pengawasan (PDP).

En het verschil tussen positief getest en mensen met symptomen die uit voorzorg en om coronaverspreiding te voorkomen per direct in isolatie worden geplaatst of in quarantaine.

Wat is dan het verschil tussen deze termen?

  • ODP

ODP is een afkorting van mensen in monitoring. Een persoon behoort tot deze categorie als hij naar een ander land of regio is geweest. Als iemand direct contact heeft gehad met een coronapatiënt valt degene ook onder deze categorie. Mensen die in deze groep vallen, hebben dus geen symptomen.

  • PDP

PDP is een afkorting van patiënt onder toezicht. Dat wil zeggen, mensen die in deze categorie vallen, zijn behandeld door artsen en vertonen ziekteverschijnselen zoals koorts, hoesten, loopneus en kortademigheid.

Lees meer in: Tribun News Ambon, Kumparan, CNN Indonesia, iNews, Kompas

Reacties