De Molukkers, Papoea’s en Timorezen behoren tot de Melanesiërs en zijn een etnische groep van volkeren in Melanesië. De Indonesische president Joko Widodo gaf tijdens een ontmoeting met Papoea-Nieuw-Guinea een toespraak over het Melanesische volk in zijn land. Zie filmpje hierboven.

Indonesië is ’s werelds grootste eilandstaat. Nadat de koloniale Nederlandse overheersers werden verdreven uit het gebied werden de Molukken, West-Papua en Oost-Nusa Tenggara (NTT) onderdeel van de RI, de eilandengroepen grenzen direct aan Papoea-Nieuw-Guinea, Oost-Timor en Australië. Het land telt meer dan 11 miljoen Melanesiërs.

De naam Melanesië is in 1832 door de Franse onderzoeker Dumont d’Urville gegeven bij de onderverdeling van Oceanië in culturele gebieden. Andere gebieden die hij onderscheidt zijn: Polynesië (veel eilanden), Micronesië (kleine eilanden) en de Zuidoost-Aziatische eilanden van Indonesië (eilanden rond de Indische Oceaan) en Maleisië (land van de Maleisiërs).

De naam Melanesia is samengesteld uit de woorden ‘melas’ en ‘nesia / nesos’, Griekse woorden die ‘zwart’ en ‘eilanden’ betekenen. Eilanden waar zwarte of donkere mensen leven. Een definitie op basis van ras. In dit geval betreft het de ras van de ‘zwarte Oceaniërs’. In Melanesië heeft men ook veel Albino’s. Tevens zijn het één van de weinige niet-Europese volkeren met een donkere huid waarvan bekend is dat op meerdere eilanden sommigen blond haar hebben.

Bronnen: emtv.com.pg/ westmelanesia.com

VISITAMBON2020.COM

Groothandel Amboina is sponsor van
VISIT AMBON 2020

Reacties