De organisatie Maluku Crisis Center (MCC) in Ambon reageert positief op politie en leger die tijdens RMS-dag niet hardhandig heeft opgetreden. Ondanks dat ze hadden gewaarschuwd dat zij hard zullen ingrijpen als er RMS-vlaggen tevoorschijn zouden komen.

Voorzitter Ikhsan Tualeka verklaard: “Dit jaar is 25 april in de Molukken ordelijk verlopen zonder incidenten. Voorheen was dat anders. In verschillende documentatie is vastgelegd hoe RMS-activisten bij arrestaties op deze datum werden geschopt en geslagen. En dat mensenrechten veelvuldig worden geschonden.”

Hij zegt ook dat op amateurvideobeelden die rondcirculeren te zien is dat het leger niet ingrijpt en kalm blijft. En dat alles volgens de juiste procedures is gegaan. Volgens hem is dit een lichtpuntje in de hervorming van de burgerrechten.

Tualeka heeft in Nederland al een keer een uitgebreide interview gegeven over zijn kijk op de RMS. Dat deed hij in 2008 aan Indonesische journalisten voor Radio Netherlands Worldwide. Zie bovenstaande video.

Lees verder in Satu Maluku.

Reacties