In het televisieprogramma Kick Andy; het veelbewogen leven van de legendarische ex-topcrimineel John Kei wordt de kijker meegenomen in het verleden van een voormalig onderwereldfiguur. John Refra (zoals hij echt heet) was jarenlang één van de kopstukken in de onderwereld van Jakarta. 

Journalist Andy Noya ging bij hem op bezoek in de beruchte Nusakambangan gevangenis op het Indonesische eiland Java. John Kei zit een gevangenisstraf van 12 jaar uit voor moord.

In een openhartig gesprek is de eerste vraag van Andy waar hij vandaan komt. “Ik kom van de Kei-eilanden, Maluku Tenggara (Zuidoost Molukken)”, zegt John Kei trots. Hij dankt zijn bijnaam dan ook aan zijn roots.

In Indonesië wordt hij gezien als één van de gevreesde maffiabazen van het land. Maar hij bekeerde zich in de gevangenis. “Ik heb mijn leven aan Jezus Christus gegeven”, zo zegt hij.

Doodstraf

De officier van justitie eiste tegen hem de doodstraf. Zijn zaak werd op de voet gevolgd door de Indonesische media. Hierdoor kreeg hij landelijke bekendheid en veel sympathie. In de Molukken en Jakarta gingen Molukkers de straat op om steun te betuigen. De Molukse gemeenschap wilden voorkomen dat hij de doodstraf kreeg. De uitspraak werd uiteindelijk 12 jaar.

Bekijk nu het interview hierboven.
Bekijk ook Deel 2, Deel 3, Deel 4.

Bron: Kick Andy (Metro TV)

Boek van Azis Tunny om de culturele identiteit van de Molukken te behouden

Reacties