Zes doden en zo’n tweehonderd gewonden na rellen in Jakarta na de uitslag van de presidentsverkiezingen deze week. Zittende president Jokowi heeft 55,50 procent van de stemmen gewonnen en Prabowo 44,50 procent.

Dinsdag en woensdag gingen aanhangers van Prabowo de straten op om te demonstreren tegen de uitslag. Volgens de oud-generaal is er gefraudeerd. Ook in Ambon wilde zijn aanhangers demonstreren, maar werden door de autoriteiten op het eiland kort gehouden. In Ambon is het dan ook rustig gebleven.

Woensdag werd in heel Indonesië vanaf 18.00 tot 22.00 alle internet verkeer platgelegd om te voorkomen dat er gecoördineerd kon worden om protesten te organiseren. De laatste twee dagen probeert men de rust op Java terug te laten keren. Ook heeft men de Molukse Brimob (speciale politie troepen) uit Ambon naar de hoofdstad gestuurd.

Prabowo heeft verklaard zich hierbij niet neer te leggen, waardoor de situatie onstabiel is geworden in Jakarta. Jokowi roept op tot eenheid en rust, en laat weten dat er nog altijd wetten zijn waaraan iedereen zich moet houden.

The Jakarta Post schrijft vrijdag dat de president zijn rivaal z.s.m wilt ontmoeten om de spanningen te verminderen en de protesteerders te kalmeren.

De reputatie van Prabowo

De ex-generaal en ex schoonzoon van Soeharto had vroeger de leiding over het belangrijke legeronderdeel Kostrad. Maar werd in augustus 1998 oneervol uit het leger ontslagen door opperbevelhebber Wiranto (de huidige minister van nationale veiligheid). Omdat hij bloedige rellen in Jakarta had aangesticht en een coup wilde plegen.

In 1998 werden een aantal student-activisten ontvoerd die sindsdien verdwenen zijn, ook daar wordt hij verantwoordelijk voor gehouden. En wordt hij beschuldigd van mensenrechtenschendingen tijdens onafhankelijkheidspogingen van het volk in Oost-Timor, West Papua en Aceh.

Prabowo Subianto leefde enige tijd in ballingschap in Jordanië, maar keerde in 2009 terug naar Indonesië. Nadat hij ondertussen als zakenman een vermogen had opgebouwd van boven de 100 miljoen euro.

Reacties