JAKARTA – De strafzaak tegen de publieke figuur John Refra alias John Kei en de organisatie die hij zou hebben geleid, wordt momenteel behandeld door de rechtbank in Jakarta. De Molukse ex-gangster met de bijnaam ‘Godfather of Jakarta’, zegt onschuldig te zijn. Hij is bekeerd en actief als de Ketua Umum AmKei. De afgelopen jaren werd hij op de voet gevolgd door de Indonesische media.

Jarenlang was hij één van de kopstukken in de onderwereld van de grootste metropool in Zuidoost Azië. Maar bekeerde zich in detentie tot het geloof. Vanaf zijn vrijlating was hij leider, de Ketua Umum AmKei, van de Pemuda Kei. Een vereniging voor Molukkers van de Kei-eilanden. Zijn veelbewogen leven wordt tot op de dag van vandaag gevolgd door nieuwszenders in Indonesië. Dit jaar werd hij opnieuw gearresteerd nadat hij tien maanden geleden voorwaardelijk op vrije voeten werd gesteld. Op 31 maart 2025 loopt die gevangenisstraf (12 jaar wegens moord) officieel af. Hij wordt nu verdacht van betrokkenheid bij het opdracht geven van een aanval op een ondergeschikte, waarbij een dode is gevallen.

Onze redactie heeft dit weekend John Kei vanuit de gevangenis kunnen spreken. Aan TIFA Magazine verteld hij dat zijn ondergeschikte Nus Kei, wiens echte naam Agrapinus Rumatora luidt, in 2012 een geld bedrag van één miljard roepiah heeft geleend. Daarbij was afgesproken dat na zes maanden (met rente) twee miljard roepiah terug betaald zou worden. Tot zijn vrijlating is daar nooit wat van terug gezien, aldus John Kei. Die vervolgens een advocaat had ingeschakeld om het probleem op te lossen. Op het moment van het incident was John Kei niet op het plaats delict. Maar was hij thuis aan het bidden met zijn familie, zo verteld hij.

“Ik kwam op de hoogte van het incident via sociale media”, zegt John Kei.

De politie van Jakarta Metropolitan Police vuurde tijdens de arrestatie een reeks schoten af op het huis van John Kei. De mannen van John Kei en hijzelf hebben zich niet verzet tijdens hun arrestatie. Maar werden wel hardhandig gearresteerd. Vervolgens werden zij naar de regionale politiebureau overgebracht. Tijdens het verhoren van de verdachten heeft de politie de ondergeschikten geïntimideerd, gemarteld en geëlektrocuteerd, zegt John Kei. “Mijn jongens moesten bekennen dat ik degene was die opdracht had gegeven het slachtoffer te doden en het huis kort en klein te slaan.”

“Nus is mijn ondergeschikte, ik heb hem rond 1997/1998 van Kei naar Jakarta overgehaald. Toen ik gevangen zat en mijn jongere broer Tito Refra werd vermoord, was hij de aangewezen persoon die ik het meest vertrouwde. Van 2012 tot 2016 gaf ik hem elke maand een salaris van 10 miljoen roepiah. Hij doet altijd vredelievende uitspraken in de media en op sociale media. Ook dat hij mijn oom is. We zijn inderdaad familieleden, maar in Jakarta was hij mijn ondergeschikte of soldaat. Dat hij vrede wilde sluiten is een leugen en schijn.”

In december zal de rechtszaak verder gaan. Bekijk in bovenstaande video een exclusieve interview van John Kei met de Molukse presentator en programmamaker in Indonesië Andy F. Noya.

Reacties