Profvoetballer Joey Pelupessy (28) speelt sinds een paar maanden in Turkije bij Giresunspor. Hij voetbalde eerder voor FC Twente, Heracles en de Engelse club Sheffield Wednesday. In een gesprek met Tubantia over zijn voetbalcarrière, verteld hij met veel trots over zijn Molukse identiteit.

In Engeland legde hij aan zijn teamgenoten uit waar zijn roots liggen. Daar werkte hij ook nog een seizoen met trainer Jos Luhukay. Eveneens van Molukse afkomst. „Ik heb geprobeerd de Molukse geschiedenis aan hen uit te leggen, maar dat is niet echt gelukt. Ze weten niet waar de Molukken liggen, ze kennen onze Nederlandse koloniale geschiedenis niet. Het kwam gewoon niet bij hen over.”

„Met mijn Nederlandse teamgenoot Joost van Aken heb ik er in Engeland wel fijne gesprekken over kunnen voeren. Hij kende het Molukse verhaal een klein beetje, maar wist ook veel niét. Hij stelde vragen over onze geschiedenis, waar ik met plezier dieper op inging. ‘Zo, wát een verhaal’, zei hij na ons gesprek. Het gaf me het inzicht dat het belangrijk is dat we ons verhaal moeten blijven vertellen. Hoe minder het wordt doorverteld, hoe minder mensen erover weten. Zo simpel is het”, aldus Pelupessy.

Met trots verteld hij aan Tubantia ook over zijn ontmoeting met de Molukse voetballegende Simon Tahamata.

„Heracles speelde uit bij Ajax. Ik zag dat hij de trap afkwam en dacht: wow….dat is de man waar ik iedereen altijd over hoor praten! Zijn gesprekspartner wees naar mij en hij liep ineens recht op me af. ‘Meneer Tahamata….hoe gaat het?’, wist ik nog net uit te brengen. „Goed”, zei hij en vervolgens: „Ik volg je, hoor!” Dat moment was ongelofelijk belangrijk voor mij. Ik ben er erg trots op.”

Wat velen misschien niet weten is dat hij een speciale band heeft met de assistent trainer van Willem II, oud-voetballer Danny Landzaat.

„Toen ik bij FC Twente speelde, was hij mijn ‘voetbalvader’. We hadden een speciale band. Ik luisterde goed naar hem.”

Over zijn vaderschap verteld hij: „Het is ons eerste kindje en voor mijn ouders hun eerste kleinkind. Dat geluk wil je samen delen. Voetbal is ongelofelijk belangrijk voor me, maar binnen de Molukse cultuur staat familie voorop. Ook bij mij. Als het zou moeten, zet ik het voetbal ervoor aan de kant.’’

‘Respect, nederigheid en openstaan voor iedereen, ongeacht iemands afkomst’

De waarden die hij van zijn ouders heeft meegekregen, wil hij doorgeven aan zijn dochter. „De belangrijkste waarden zijn wat mij betreft: respect, nederigheid en openstaan voor iedereen, ongeacht iemands afkomst.”

Foto: Via Instagram @joeypelupessy
Bron: Tubantia

Reacties