AMBON – Sinds augustus 2020 zet de jeugdorganisatie Lebebae community zich op Ambon in voor het milieu. Het hoofdeiland, aankomst- en vertrekpunt van de Molukse archipel. Oprichter Kezia Arabelle Tulalessy (15) uit Amahusu begon in haar eigen dorp met deze activiteiten. “Het begint thuis, waar gooi je jouw afval neer. Ook in het dorp wijzen we de mensen op de vuilnisbakken en afvalplaatsen. Laat het vuil niet rondslingeren.”

Door redactie

‘Het gaat om onze toekomst’

Kezia zit op de middelbare schoolopleiding (SMA) Lantera Harapan Ambon en volgt daarnaast een Engelse cursus, omdat internationaal hun activiteiten de aandacht trekt. Donatie uit Australië kwam recent binnen om mondmaskers te kopen. Inmiddels is ze op de Molukken en in Indonesië geen onbekende voor de media. Zoals met het afgeven van interviews in de lokale media of het meedoen aan een talkshow van Yayassan Sejiwa Jakarta of medewerking verlenen aan een film over milieu van Yayasan Cahaya Guru ism met Watchdoc en Boston University.

‘Aan het strand spreken ze strandbezoekers en eigenaars van eetstalletjes aan en verzoeken ze de afval op de juiste plek te brengen’

Lebebae community onderwijst de jeugd in wat de gevolgen zijn van afval en vuilnis voor het milieu. Deze groep jongeren heeft onder andere het strand van Namalatu, Talake en Amahusu schoongemaakt. Papier, bladeren, plastic worden verzameld en naar afvalplekken vervoerd. Aan het strand spreken ze strandbezoekers en eigenaars van eetstalletjes aan en verzoeken ze de afval op de juiste plek te brengen. Daarnaast plant Lebebae boompjes in de heuvels van Ambon. Met videoclips en vlogs informeren ze jong en oud wat zij en waarom ze het doen. Met als kernboodschap: het gaat om onze toekomst.

Kezia is naas oprichter van Lebebaecommunity, ook actief met de ukelele in het orkest van zijn vader Nico, de Amboina Ukelele Kids Community, die in april 2020 is opgericht.

Van de week was de Nederlandse ambassadeur Lambert Grijns voor een informeel bezoek in Amahusu. In gesprek met de ambassadeur kon Kezia de Lebebae community activiteiten onder zijn aandacht brengen. Grijns deed ook mee aan de ukelele lessen.

‘In die tussentijd leerde zijn vrouw Margot hoe je sago met gula merah moet maken’

Informeel bezoek ambassadeur Lambert Grijns op Ambon

De Nederlandse ambassadeur Lamber Grijns is voor een informeel bezoek op Ambon. Samen met zijn vrouw, volgen ze een vierdaagse cursus bahasa Indonesia aan het taallaboratorium van de Pattimura universiteit op Ambon.

Grijns is sinds 2019 ambassadeur van Nederland in Jakarta. Indonesië is zijn geboorteland. Grijns is in 1962 in Bogor geboren. Op 8-jarige leeftijd ging hij met zijn ouders terug naar Nederland. Voor studie kwam hij in 1987-1988 terug, maar dan naar Bandung. Grijns is onder meer ambassadeur geweest in Managua (Nicaragua).

Muziek is een van zijn hobby’s. Hij speelt de saxofoon. Op uitnodiging van Nico Tulalessy van de Amboina Ukelele Kids Community deed Grijns mee met de ukelele kids in Amahusu. Hier kreeg hij verder van Yonas Silooy -leider culturele groep Boy Ratan- tifa en totobuang les. In die tussentijd leerde zijn vrouw Margot hoe je sago met gula merah moet maken.

Reacties