President Joko Widodo van Indonesië heeft bekendgemaakt dat de nieuwe hoofdstad van het land in de provincie Oost-Kalimantan op het Indonesische deel van het eiland Borneo komt. In april maakte hij al bekend dat het eraan zat te komen. Bekijk hierboven een uitgebreide reportage van Channel News Asia (CNA).

De huidige hoofdstad Jakarta op het eiland Java is volgens Indonesië overvol, met verkeersopstoppingen dat voor enorme vervuiling zorgt. Ook zakt de stad steeds verder in de zee. “Een verhuizing is beter voor de economische ontwikkeling”, zegt de president. Volgens Jokowi is het een strategische plek, “in het centrum van Indonesië, dicht bij een groeiend, stedelijk gebied”. Tevens is het in de buurt van de havenstad Balikpapan en zal het voor belangrijke verscheping dienen.

De nieuwe hoofdstad kost bijna 30 miljard euro waarvan de regering 20 procent van zal dekken. Verder wordt er geïnvesteerd via publiek-private samenwerkingsverbanden en particuliere investeerders. En zal het in 2024 van start gaan. De grootste bevolkingsgroepen op Borneo zijn Maleiers, Banjar, Han-Chinezen en Dajaks.

Een nieuwe naam is er nog niet. Miljoenen mensen van andere eilanden zoeken tegenwoordig hun geluk op in Jakarta. Omdat het de grootste metropool van Zuioost-Azie is. Het zal dan ook het zakencentrum van het land blijven.

Reacties