De Molukken heeft een lange en rijke geschiedenis. Dit filmpje, dat gemaakt is door QJP Official, een creatieve Molukse YouTube channel, brengt u even terug in de tijd. Tot wel 1000 jaar terug.

De Molukken (in het Maleis: Maluku, kreeg haar eerste benaming in het Arabisch: Jazirat al-Muluk ‘Eiland der Koningen’, in het Engels zegt men: Moluccas, Frans: Les Moluques, Portugees: Moluquo, en in het Italiaans: Molucche.

De benaming was tot voor de komst van de Europeanen alleen beperkt tot het noorden. De eilanden Ternate, Tidore, Bacan en Jailolo is het gebied der Molukse koningen. De Noord-Molukkers noemden hun wereld Moloku Kié Raha, de Wereld van de Vier Bergen.

Lees verder onder de banner

MALUKU PANGGIL PULANG
Info: VISITAMBON2020.COM

Ooit was de Molukken het handelscentrum van de wereld en werd het ‘The Spice Islands’ oftewel specerijeneilanden genoemd. Vanwege het bezit van de duurste specerij de kruidnagel.

De kuidnagel was één van de zeldzaamste en duurste specerijen in zowel de Romeinse tijd als Middeleeuwse tijd. Die een wereldhandel kon beïnvloeden en zelfs de aanleiding werd voor het voeren van oorlogen.

De specerijen van de Molukken werden verhandeld naar Europa, China of één van de andere vele regio’s die handel dreef met Manthai. Deze havenstad in Sri Lanka was tijdens de oudheid de belangrijkste centrum van internationale handel. De kruidnagel was gewild als specerij, maar vooral ook als een medicinale plant.

Volgens de Italiaanse auteur Gianluca Barbera behoort ook de Magellaan expeditie (die in 1519 vertrok uit Sevilla) richting de Molukken, tot één van de grootste middeleeuwse verhalen uit de geschiedenis van Europa. “De Molukken is een vergeten plek geworden, terwijl het ooit zo belangrijk was voor de wereld en waar Europese grootmachten oorlog om voerde.”

Bekijk nu bovenstaande video!

Reacties