De herdenking van de aankomst van de Molukkers in Nederland, die op 7 oktober in Rotterdam zou plaatsvinden, gaat voorlopig niet door. Na een oproep tot een boycot, is besloten de herdenking in aanwezigheid van demissionair premier Mark Rutte uit te stellen. Dat meldt het AD.

Er is flink tegengeluid uit diverse hoeken van de Molukse gemeenschap en een officieel statement gepubliceerd op 10 september jl.. De initiatiefnemers worden gesteund door vele organisaties en individuen uit de Molukse samenleving.

Een oproep om de herdenking en de tentoonstelling te boycotten is door een paar duizend mensen ondertekend. De petitie wordt vrijdag tijdens een demonstratie in Rotterdam aangeboden aan het gemeentebestuur. Zo meldt de krant.

In een persoonlijk overleg tussen initiatiefneemster Nathalie Toisuta en demissionair premier Mark Rutte is besloten de herdenking te verplaatsen naar begin volgend jaar. ,,Rutte heeft daarbij benadrukt dat het geen afstel is maar uitstel’’, aldus Toisuta.

,,We hebben in de aanloop naar de herdenking al informatiebijeenkomsten georganiseerd. Dat gaan we herhalen. In het hele land zullen inspraakbijeenkomsten zijn om te horen wat de Molukse gemeenschap belangrijk vindt’’, zegt Toisuta in het AD.

Lees het complete artikel in het AD.

Bronnen: Algemeen Dagblad (AD), Rijnmond, NOS

Reacties