De Molukse popzanger Glenn Fredly Latuihamallo heeft samen met andere bekende artiesten in Indonesië zijn teleurstelling geuit over een nieuwe wetsvoorstel voor muziek. Veel artiesten vinden het te gek voor woorden en onnodig. Het land is de grootste Zuidoost-Aziatische muziekmarkt.

De popsterren: Glenn Fredly, Andien, Yuni Shara, Cholil Mahmud van de Efek Rumah Kaca band en Tompi hebben een ontmoeting gehad met politici van de House’s Commission X. Die zich bezig houden met onderwijs, jeugdzaken, sport, toerisme, kunst en cultuur. Volgens de Indonesische media zijn de gesprekken positief verlopen.

In de nieuwe wetsvoorstel staat dat bij het creëren van muziek het verboden is […] negatieve invloeden van buitenlandse culturen over te brengen die de waardigheid van de mens schaden.”

Ook stelt artikel 50 dat iedereen die zich schuldig maakt aan negatieve invloeden van buitenlandse culturen en / of vernedering van de waardigheid van een mens, zoals vermeld in artikel 5, kan veroordeeld worden tot een gevangenisstraf of een geldboete.

De artiesten die gelden als de grootste idolen in Indonesië hopen nu dat het wetsvoorstel wordt aangepast of helemaal niet wordt toegepast. Diverse bekende artiesten hebben op social media hun ontevredenheid kenbaar gemaakt. Volgens hun zal het de vrijheid van meningsuiting van de musici inperken.

Bron: The Jakarta Post

Reacties