De petitie van de Māori-partij in Nieuw Zeeland vorige maand om de officiële naam van het land te veranderen in Aotearoa, de naam die de oorspronkelijke bewoners hebben gegeven, was al voor de statement een discussie.

De campagne roept de House of Representatives ook op om de Māori-namen voor alle dorpen, steden en plaatsnamen te herstellen, zo staat in de statement.

De Te Reo Māori is de eerste en officiële taal van dit land, zo verklaard de partij. “We zijn een Polynesisch land – we zijn Aotearoa”, luidt de statement, waarin wordt opgeroepen om het hernoemingsproces te voltooien tegen 2026.

Ook wil de politieke Māori-partij dat de status van hun eigen taal wordt herstelt. “Dat betekent dat het zichtbaar moet zijn: op onze televisies, op onze radiostations, op verkeersborden, kaarten, officiële advertenties en in ons onderwijssysteem.”

De partij twitterde dat de petitie al snel 12.000 handtekeningen had gekregen kort na de bekendmaking. “Dit is MASSIEF”, luidt de tweet. Inmiddels hebben de Maori’s hun naam wereldwijd op de kaart gezet door middel van cultuur en sport. Met de bekende gezicht-tatoeages en de krijgersdans Haka tot aan rugby waarin ze uitblinken.

De bevolking van Nieuw-Zeeland telt bijna vier miljoen inwoners. Veertien procent zijn Maori en vijfenzeventig procent heeft een Europese afkomst. De rest komen van andere Polynesische eilanden of uit Azië.

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft niet publiekelijk gereageerd op de petitie. Ze zei vorig jaar nog dat een naamsverandering niet iets is wat haar regering heeft overwogen. “Of we het nu in de wet veranderen of niet, ik denk niet dat het iets verandert aan het feit dat Nieuw-Zeelanders steeds vaker Aotearoa zeggen”, aldus de premier.

Foto: Gettyimages

Reacties