In deze buitengewone tijden, waarin het makkelijke reizen van mensen met vliegtuigen over de hele wereld plotseling is stopgezet. Brengt het bekende Amerikaanse zakentijdschrift Forbes, de lezers terug naar een vergelijkbare tijd dat de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan de moeilijke en grotendeels onbegrepen 16e-eeuwse wereldreis over de Stille Oceaan heeft gemaakt. Waarin de Molukken een centrale rol speelt.

Forbes Magazine is de grootste en meest gelezen business magazine in de Verenigde Staten en Azië.

In het artikel wordt beschreven hoe Magellaan de Spaanse koning benaderde om zijn expeditie te financieren, de Spanjaarden zochten al naar een gemakkelijkere manier om toegang te krijgen tot de dure specerijen van de Molukken.

“The globe’s usual movement of people and planes has suddenly been shut down, it’s easy to wonder if we’ll ever send humans to Mars. Magellan’s voyage across Earth’s largest ocean would comparatively be much harder than any attempt to send humans to Mars.”

– Henrique Leitao, historicus aan de Universiteit van Lissabon

Magellaan moest via de Spaanse kant vanaf de Spaanse haven bij Sevilla naar de Molukken varen en terugkeren, verklaard de historicus Leitao. De hele reis, zegt hij, was afhankelijk van het feit of Maluku aan Spaanse of Portugese zijde waren.

De Spaanse koning, Karel de 1e (Charles V, Holy Roman Emperor), ging mee in het voorstel van Magellaan. De enorme handelswaarde van de Molukse kruidnagel, was voor grootmachten destijds, van groot belang. De specerijenhandel is een commerciële activiteit, waarbij in de oudheid, middeleeuwen en vroegmoderne tijd specerijen naar Europa werden geëxporteerd in ruil voor goud en zilver.

Lees nu het artikel in Fobes Magazine!

Reacties