Gisteren werd in Bovensmilde eervol en waardig afscheid genomen van Junus Ririmasse (71). Junus ‘Chief’ Ririmasse was van beroep een kunstenaar. De kunstacademiestudent die treinkaper werd, zo luidt de koptekst in een artikel van de Volkskrant.

Verschillende Nederlandse media hebben het overlijden van de ‘Chief’ de afgelopen dagen gemeld. RTL Nieuws schrijft; Hij wilde aandacht voor de situatie van Molukkers in Nederland en een onafhankelijke Zuid-Molukse republiek.

Nadat hij zijn gevangenisstraf had uitgezeten, wijdde hij de rest van zijn leven aan zijn zoektocht naar gerechtigheid. Junus Ririmasse, geboren op Sumatra, was een kunstacademiestudent van 27 toen hij op een dinsdagochtend zijn huis in Bovensmilde verliet om even later met acht Molukse vrienden in de trein van Assen naar Groningen te stappen. Hij was de man die aan de noodrem trok. Zo schrijft de Volkskrant.

‘Zijn laatste wens is om begraven te worden op het erf van zijn Rumah Tua op Haruku. De pandemie laat het niet toe om dit op korte termijn te realiseren, maar daar maakt hij geen punt van. Velen zullen hem gedenken als een vrijheidsstrijder, maar hij was meer dan dat. Oenoe was een zoon, een geliefde, een broer, een oom, een opa, een neef en een vriend. Hij was kunstenaar. Hij is onmisbaar voor velen.’

Lees meer in: NRC, de Volkskrant, DvhN, Groninger Gezinsbode, RTL Nieuws, NOS

Reacties