Een 53-jarige Britse vrouw die op het populaire eiland en vakantiebestemming Bali verbleef is overleden aan het nieuwe coronavirus (COVID-19). Dat meldt het ministerie van Gezondheidszorg. Volgens het Indonesische ministerie had de vrouw al gezondheidsproblemen voordat ze besmet raakte.

De vrouw kwam op 29 februari aan op het eiland Bali. Eénentwintig mensen die contact met haar hebben gehad worden nu getest of zij ook besmet zijn met het longvirus. De autoriteiten heeft tot nu toe 34 gevallen van het virus vastgesteld in Indonesië.

Eén van de voorzorgsmaatregelen op Bali en andere Indonesische provincies om verspreiding van het coronavirus te voorkomen is een health check. Reizigers die aankomen op één van de eilanden moeten daaraan meewerken op de luchthaven.

De Molukken

De regionale regering van Maluku en Maluku Utara anticipeert alvast op het coronavirus en hebben een aantal voorzorgsmaatregelen genomen. De gezondheidsinstellingen zijn al in staat van paraatheid gebracht om preventie en controles uit te voeren. De bevolking krijgt ook informatie en worden geïnformeerd over noodzakelijke hygiënehandelingen.

Gouverneur Murad Ismail van Maluku zei dat alle regionale openbare ziekenhuizen (RSUD) in de provincie anticipaties hebben voorbereid. Als patiënten met symptomen van het coronavirus worden gemeld, worden ze geïsoleerd in de daarvoor bestemde ruimtes die al klaar zijn gemaakt.

De lokale autoriteiten in de Molukken gaan ook de luchthavens extra in de gaten houden met een health check voor reizigers die binnenkomen.

Inreisverbod Verenigde Staten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de vliegverkeer van Europa naar de Verenigde Staten vanaf vrijdag middernacht (lokale tijd) voor dertig dagen opgeschort. Met het inreisverbod moet het de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in de VS tegen gaan.

Op 21 februari werd het cruiseschip Diamond Princess in quarantaine geplaatst in een haven in Yokohama. Daar zaten veertien Amerikanen op die door de Amerikaanse regering van het cruiseschip werden gehaald, zij bleken het coronavirus te hebben. De Indonesische regering heeft ook 188 medewerkers van het cruiseschip, naar een onbewoond eiland gebracht, in Indonesië. Negen waren positief getest en werden naar een ziekenhuis in Japan gebracht.

Het inreisverbod van de VS is “potentieel natuurlijk heel ingrijpend”, zegt de Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanuit Indonesië aan de pers. “We hebben heel intensieve relaties, veel personen- en veel handelsverkeer.” de minister gaat een check doen of het reisadvies moet worden aangepast.

China

De nationale gezondheidscommissie van China heeft donderdag in Peking verklaard dat de piek van de corona-epidemie in China voorbij is.

Bronnen: LC, Teras Maluku, Tribun Maluku, Merdeka.com, NOS, NU.nl

Reacties