Donderdag is het precies 43 jaar geleden dat de treinkaping bij De Punt met militair geweld werd beëindigd. De zogeheten bevrijdingsactie door de Nederlandse overheid op 11 juni 1977 was in meerdere opzichten illegaal, is de conclusie in een nieuw onderzoek. Zes van de negen Molukkers die de trein kaapten en twee Nederlandse gegijzelden kwamen hierbij om het leven.

De commandanten van de actie misleidden het ministersberaad over de noodzaak van buitenproportionele geweldsmiddelen. Ook wijzigden zij op het laatste moment het goedgekeurde aanvalsplan, schrijft de Volkskrant.

Het zijn de conclusies in een onderzoek van Marius Hille Ris Lambers, die destijds fungeerde als intermediair tussen de Molukse gemeenschap en de lokale overheid. De afgelopen anderhalf jaar heeft hij een analyse van alle relevante openbare geschreven en audiovisuele documenten en een nog geheime opname van de treinbestorming gemaakt.

Destijds werd er geen Rijksrechercheonderzoek ingesteld. Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de VU die de treinbestorming zelf ook heeft onderzocht, noemt dat de grootste fout van de overheid. ‘Hoewel dat ook in 1977 verplicht was. Daarom hebben we het er na 43 jaar nog steeds over’, aldus de politiewetenschapper.

Het ministerie van Defensie wil tegenover de krant niet reageren op de bevindingen van Lambers, omdat de zaak nog in hoger beroep onder de rechter is.

Bekijk bovenstaande video met de titel: ‘De toekomst van ons verleden.’ Waarin enkele Molukkers in Nederland van verschillende generaties praten over de komst van de eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen, over de acties in de jaren ’70, de RMS en de Molukken.

Video: Anak Muda Bovensmilde

Reacties