1 December is een belangrijke dag voor de Papoea’s. Op deze datum werden in 1961 voor het eerst drie nationale symbolen van West Papua erkend door de Nederlandse regering; de vlag, het volkslied en het wapen van Papua.

Tevens werd de Nieuw Guinea Raad opgericht. Dit bestuursorgaan is door Nederland ingesteld. Nederland had als beleid om de Papoea’s te begeleiden naar zelfbestuur. Er werd een interim-regering gevormd, een rechterlijke macht en een grondwet onder leiding van President Marcus Kaisiepo.

Maar op 25 augustus 1962 ondertekenden Nederland en Indonesië op een hoog internationaal politiek niveau het Verdrag van New York. Zo werd het Nederlandse deel van Nieuw-Guinea toch door Nederland aan Indonesië overhandigd.

Papoea’s en Molukkers

Ook Molukkers zijn betrokken bij deze strijd. Onder president Kaisiepo was de eerste vice-president van het Front Nasional Papua (FNP) de Molukse Andries Mahulette. En werden ze destijds gesteund door veelal Molukkers uit het voormalig Nieuw-Guinea die zich hadden aangesloten bij het FNP. Tevens waren zij RMS-gezind.

United Liberation Movement for West Papua (ULMWP)

Benny Wenda is de onafhankelijkheidsleider en internationaal lobbyist voor een vrije West Papua. De Verenigd Koninkrijk heeft hem in 2003 politiek asiel verleend na zijn ontsnapping uit een gevangenis in Indonesië. In 2014 werd hij aangesteld als woordvoerder van de ULMWP.

Deze organisatie verenigt de drie belangrijkste organisaties die strijden voor de vrijheid van de Papoea’s. Hiernaast heeft Wenda ook de Free West Papua Compain opgericht.

Dr. Alex Manuputty van de Molukse politieke onafhankelijkheidsorganisatie FKM-RMS vandaag in Vanuatu samen met Andy Ayamiseba, lid van de ULMWP-bestuurscommissie.

De FKM-RMS heeft zaterdag in Port Vila, de hoofdstad van de Republiek Vanuatu een speech gegeven. Ook werd er een toespraak gehouden door Laura Lini, speciaal gezant van de Republiek Vanuatu voor West-Papua. Laura is de dochter van Walter Lini, de eerste premier van Vanuatu.

 

Foto’s: Facebook

Reacties